![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Ekspozycja na tytoń w okresie prenatalnym niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy u córek
9 marca 2015, 13:56Kobiety, których rodzice palili w czasie ciąży, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka występowania cukrzycy w średnim wieku.
![](/media/lib/89/n-rowerzysta-40a950d6a77b950be64a8bfc1e6bc2d3.jpg)
Sam ruch nie wystarczy do utraty wagi
1 lutego 2016, 13:37Organizm może się przystosowywać do wyższego poziomu aktywności fizycznej, dlatego ruszając się bardzo dużo, niekoniecznie spalamy więcej kalorii od osób ruszających się w stopniu umiarkowanym - twierdzą naukowcy z City University of New York (CUNY).
![](/media/lib/180/n-amazonprimeair-7ae9a19255d45159cc7ebcd7c2f9196c.jpeg)
Amazon Prime Air obsłużył pierwszego klienta
16 grudnia 2016, 12:36Mamy złą wiadomość dla firm kurierskich. Wystartowała usługa Amazon Prime Air i pierwszy klient Amazona został obsłużony przez drona. Klient z Wielkiej Brytanii zamówił przystawkę telewizyjną Amazon Fire TV oraz paczkę popkornu
![](/media/lib/302/n-kubityaust-6cdbb9a96dffa5db1da29e5c93b506cd.jpg)
Australijczycy dokonali znaczącego przełomu w informatyce kwantowej
8 marca 2018, 05:24Zespół australijskich naukowców pracujący pod kierunkiem specjalistów z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii dokonał przełomu na polu informatyki kwantowej. Australijczycy tak precyzyjnie określili pozycję atomów stanowiących kwantowe bity, że jako pierwsi wykazali, iż dwa kubity wchodzą w interakcje. Grupa, na której czele stoi profesor Michelle Simmons, jest jedynym zespołem naukowym na świecie zdolnym do określenia dokładnej pozycji kubitów w ciele stałym.
![](/media/lib/350/n-pozywienie-5b0f2367b0be0ee1ebcb047625cdc76f.jpg)
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
![© Scott Schliebe/USFWS](/media/lib/124/n-1210852991_179734-de30c39b272343980daa48cf59565e4c.jpeg)
Niedźwiedzie polarne wymierają z głodu. Winne globalne ocieplenie
21 lipca 2020, 05:34Niedźwiedzie polarne umierają z głodu. Jeśli obecny trend globalnego ocieplenia będzie kontynuowany, do roku 2100 wyginą niemal wszystkie populacje tych zwierząt. Jak donoszą autorzy badań opublikowanych właśnie w Nature Climate Change, niektóre populacje niedźwiedzi polarnych już teraz skazane są na zagładę
![](/media/lib/521/n-jelen-94a106e6564cdb256e1f3c8c02476b65.jpg)
„Wieczne chemikalia” zanieczyściły dzikie zwierzęta
6 października 2022, 07:38Amerykańskie agencje zajmujące się ochroną środowiska informują o znalezieniu w organizmach zwierząt łownych podwyższonych poziomów niebezpiecznych związków chemicznych. W związku z tym w niektórych regionach kraju wydano ostrzeżenie, by nie jeść mięsa upolowanych zwierząt i złowionych ryb
Pokaż mi swoją torebkę, a powiem, na co zachorujesz
17 stycznia 2007, 12:24Współczesnej damskiej torebki coraz częściej nie można nazwać torebeczką. Jej rozmiary stale się powiększają, waga także, niejednokrotnie wyglądem bardziej przypomina walizeczkę niż dawne opakowanie na szminkę czy chusteczkę. Projektanci wzmacniają i wydłużają paski, a dumne właścicielki torbisk narzekają na bóle szyi, barków i pleców.
![© Sklathill](/media/lib/21/1200069859_009453-df88260b2fec06f36d19142059d9262c.jpeg)
Odchudzające myślenie
11 stycznia 2008, 16:11Ellen Langer, psycholog z Uniwersytetu Harvarda, postanowiła zbadać relacje, jakie zachodzą pomiędzy naszym umysłem, a naszym ciałem. Chciała sprawdzić czy to, w jaki sposób człowiek postrzega swoją aktywność fizyczną wpływa na to, jak jego ciało wygląda. Langer, autorka wielu ważnych i prowokacyjnych studiów, przyjrzała się pokojówkom.
![](/media/lib/41/homar-809866140ba800d53802b585e68754a5.jpg)
Uwolnienie staruszka
12 stycznia 2009, 12:19Ogromny homar George stał się maskotką nowojorskiej restauracji City Crab and Seafood. Klienci pozowali przy akwarium, by zrobić sobie z nim zdjęcie. Dziewięciokilogramowy skorupiak powrócił po 2 tygodniach do oceanu, z którego go wyłowiono. Po przeliczeniu jego wagi na wiek okazało się bowiem, że ma ok. 140 lat.